Обича ли косата лятото?

морски пръски В горещите летни дни прекарваме значително повече време във вода, било то заради учестени разхладителни душове, или заради почивка на море или басейн. Комбинацията от слънчеви лъчи и вода е любима на много от нас. Но доколко е любима на косата ни? Всички приготвяме слънцезащитни кремове за кожата си. А за косата? Каква опасност крият естествено появилите се изсветлели кичури? 

Краткото излагане на слънце е полезно като естествен начин да си набавим Витамин D, необходим за цялото тяло, включително и за косата. Той стимулира космените фоликули и играе роля в създаването на нови фоликули. Прекомерното излагане на слънце обаче води до отделяне на вещества, наречени пероксиди, които могат да прекъснат цикъла на растеж на косата и тя да премине преждевременно в катагенна фаза. По-опасното е, че връщането обратно към анагенна фаза и нов цикъл на растеж, може да се отложи много или изобщо да не се осъществи. Слънцето влияе и на естествения пигмент на косъма (меланин) като го разпада. Ето защо косата изсветлява през лятото. Но това разпадане засяга и някои протеини на косата, вследствие на което тя губи здравината си и става склонна към накъсване. 

sun lightНай-големи щети от слънцето се наблюдават при боядисаните коси, особено при  изрусените, защото те вече са претърпели химично увреждане. В допълнение на това, изкуствените пигменти са много по-нестабилни от естествения и затова цветът на боядисаната коса избледнява още по-лесно на слънце. Това е и причината UV-филтри да се добавят най-вече в продуктите за боядисана коса. Но тези филтри са необходими и за нетретирани коси не само за запазване на цвета им от изсветляване, но и за предпазване на структурната им стабилност. Има различни слънцезащитни филтри за коса. Доколко те могат да я предпазят зависи най-вече от способността им да се прикрепят към косъма. За слънцезащита за коса няма задължителни изследвания и затова при този тип продукти не се обявява слънцезащитен фактор. Най-сигурното предпазване е носенето на шапка или кърпа за глава, защото сянката е най-добрата слънцезащита.

В разгара на лятото много от нас търсят спасение от жегата в морето или на басейн. Това са другите два фактора, които оказват негативно влияние върху косата - солта в морската вода и хлорът в басейните. water waveКолкото и странно да звучи, основният проблем не е какво се съдържа във водата, а самата вода. Причината е порьозността на косата, особено при вече налично увреждане, например поради боядисване, изрусяване или третиране с топлина, след които косата става още по-порьозна. 

Косъмът
“поглъща” вода (абсорбция), това предизвиква набъбване, което води до структурното му  отслабване. Когато е мокра, косата може да се разтегне от обичайния си размер с около 30% до 70%. В нормални условия я мокрим по-рядко, но през лятото често го правим дори по няколко пъти. Това повтарящо се разтягане може да доведе до необратими увреждания  и нарушаване на структурните  връзки в косата. Солената вода крие и друга опасност - солта е хигроскопична, т.е. тя привлича вода и така може да я извлече от вътрешността на косъма, предизвиквайки пресушаване. Това редуване на набъбване и пресушаване е изключително увреждащо заради грубото нарушаване на водния баланс на косъма.

Все пак солената вода има и своите плюсове, но не за косата, а по-скоро за скалпа, защото съдържа ценни минерали. За разлика от морската вода, хлорираната няма никакво благоприятно влияние за косата и скалпа. Най-добре е да се избягва мокренето с нея или да се използва плувна шапка. Друга техника е “запечатването“ на косъма с естествено масло, например зехтин или арганово масло. По този начин се подсилва естественият защитен слой на косата, т.нар. 18-МЕА липиден слой. Това намалява навлизането на вода в косъма, но пък утежнява косата и тя изглежда мазна. Трябва и да внимаваме маслото да не попада върху скалпа, защото може да запуши порите. 

hard waterДори и обикновената чешмяна вода до известна степен вреди заради т. нар. варовиков ефект, чието действие е матиращо и буквално отнема блясъка на косата. Натрупването на слой от варовик върху косъма го прави по-податлив на външни фактори, особено слънцето, допълнително го изсушава и косата става още по-склонна към накъсване, като значително губи еластичността си. Образуваният варовиков слой пречи и на багрилото на боята да проникне и да се натрупа в косъма, вследствие на което цветът се отмива по-бързо. Най-често почистваме варовиковите натрупвания от други повърхности с киселинни препарати. Но как да ги премахнем от косата си?

Нашият помощник, формулиран специално да противодейства на всички изброени по-горе опасности за косата през лятото, е BRAVE. NEW. HAIR. серия Color. Комбинацията от активни съставки е специално подбрана за предпазване на косата от вредното влияние на слънчевите лъчи и запазване на цвета както на боядисана, така и на естествена коса. Заедно съставките действат като подобряват структурата и придават плътност на косъма.BRAVE. NEW. Color in the sea Зеленият орех и UV-защитата предпазват цвета от увреждане. Плодовите киселини - затварят кутикулата на косъма, почистват и предотвратяват натрупването на варовик, придавайки неустоим блясък. Киноата благоприятства натрупването на багрила и свързването им с косата. Във формулата е включен и необходимият за всяка коса антиоксидант, който я защитава от свободни радикали.

Повече за съставките може да видите тук. Ще разкажем още и в следващ блог-пост. Ако сте любопитни да прочетете още, следете нашия блог, посветен на осъзнатата грижа за коса. 

За коса с настроение!