Красотата идва отвътре -

 космен фоликул и неговите “вредители”

В този блог-пост ще разгледаме една от най-ключовите структури на косъма - космения фоликул. Чрез опознаването на фоликулите и процесите в тях, можем да разберем как да подобрим грижата за косите си и да ги поддържаме здрави, силни и блестящи. 
hair folicleВсеки косъм се състои от видима част на повърхността и невидима в дълбокия слой на кожата - косменият фоликул, който е коренът на косъма. В основата си фоликулът се разширява в космена луковица, която обгражда т. нар. дермална папила, там се заражда всеки нов косъм. Папилата се състои от кръвоносни съдове, които снабдяват фоликула с хранителни вещества директно от кръвта. Ето защо добрият кръвен поток е от съществено значение за добре подхранен фоликул, от който расте силен и здрав косъм. В горната си част фоликулът е свързан с мастна жлеза, която произвежда фина мазнина, наречена себум. Това е смес от мастни киселини, захари, восъци и други вещества, които образуват защитна бариера около косъма главно за предотвратяване на изпаряването на вода и загуба на хидратация. 
Как изниква косата? 
Косъмът се заражда при процес, в който живи, празни стволови клетки започват да се делят. Деленето им е по-бързо от това на всички други клетки в човешкото тяло. В следваща стъпка стволовите клетки започват да се запълват с кератин, групират се в полипептидни вериги, сплескват се и… умират. В края на този процес на кератинизация клетките се издължават и се сливат с видимата част на косъма, позната още и като космено влакно. Процесът на изграждане на косъма ни показва, че видимият косъм всъщност е мъртъв и само фоликулът е жив. Ето защо думата “лекуваме” от предишния ни блог-пост е поставена в кавички - няма как да се лекува нежива тъкан. Но пък има как тя да се поддържа в оптимално състояние.  След завършване на кератинизацията и излизане над повърхността на кожата, косъмът се състои главно от кератин, който е вид протеин. Протеините са вериги от аминокиселини, чиято подредба е кодирана в генетичния ни код. Затова и типът коса е генетично определен. 
Защо пада косата?

Всеки човек губи между 50-100 косъма на ден, което се дължи на обновяването на косата във фазите й на растеж, които ще разгледаме в някой от следващите постове. Състояние, при което загубата на коса е увеличено, се нарича алопеция или косопад. Това е един от най-честите проблеми, които се появяват при космените фоликули. Възниква когато те не функционират правилно или се увреждат, вследствие на което косъмът отслабва и пада преждевременно. Косопадът може да бъде предизвикан от различни фактори като генетична заложеност, хормонални промени, нездравословни навици, стрес, лоша хранителна диета и др. Тези фактори могат да причинят оредяване на косата, локален или общ косопад. Повече за косопада ще разкажем в някой от следващите постове.

Кои са най-често срещаните причини за увреждане на фоликула? 
Една от водещите причини е недостиг на кислород и хранителни вещества, т.е. нарушение в микроциркулацията на скалпа. Микроциркулация е процес, в който кръвта се придвижва в кръвоносните съдове. Конкретно при скалпа тя играе ключова роля в развитието на фоликулите и съответно в израстването на нова коса. Без добра микроциркулация фоликулите не получават достатъчно кислород и хранителни вещества, необходими за развитието на здрав космен фоликул. Това може да доведе до отслабването им и до нарушения в изграждането на нова коса. Резултатът е тънка, слаба и склонна към падане коса. Различни фактори могат да намалят микроциркулацията в скалпа, като например стрес, лоша диета, липса на физическа активност, пушене и други. 

Какво е оксидативен стрес? 
Фоликулите на косата са податливи към оксидативен стрес поради факта, че са активни клетъчни структури и изискват значително количество енергия за растежа и поддържането на косата здрава. При оксидативния стрес в организма се образуват свободни радикали. Това са нестабилни молекули, които могат да причинят увреждане на клетките и тъканите. Образуването им може да се дължи на различни фактори, например ежедневната експозиция на UV лъчите от слънцето, замърсители и други вредни вещества от околната среда. Неправилното използване на козметика, като например употреба на агресивни шампоани или прекомерно стилизиране на косата, също могат да причинят увреждане на фоликулите и да допринесат за оксидативен стрес в тях. На оксидативния стрес може да се противодейства чрез антиоксиданти. 

Стареене на скалпа?! 
Може би звучи странно, но подобно на другите части от човешкото тяло, скалпът също преминава през процес на стареене, по-точно космените фоликули стареят. Процесът е свързан основно с намаляване на размера им вследствие от понижаване на синтеза на колаген и повишаване на нивата на ензима еластаза. По тази причина косата става по-слаба, по-тънка и без обем. Дали ще се прояви в ранна или по-късна възраст,  зависи от начина на живот, замърсеността на средата, стреса и всички други фактори, които влияят и на стареенето на кожата. 

Как можем да противодействаме на изброените "врагове" на фоликулите? С продуктите от  серия BRAVE. NEW. HAIR. Growth , специално формулирани, за да създадат оптимални условия на скалпа.

Как го постигат?
BRAVE. NEW. HAIR. Growth безсулфатен шампоан и спрей-серум действат чрез специално подбрана комбинация от ценни съставки, които:
     - стимулират микроциркулацията на скалпа и подсилват растежа на нова и здрава коса.
      - защитават фоликулите от намаляване на размера като по този начин предпазват скалпа от стареене.
      - успокояват раздразнения скалп и подобряват способността му да се възстановява.
     - са безценен източник на витамини и минерали за ускоряване на растежа.
     - защитават косата и скалпа от вредни влияния на околната среда.

ingredientsСтволови клетки от зелено грозде - стимулират микроциркулацията на скалпа. Укрепват съществуващата коса и видимо намаляват косопада. 

Амла - вековно аюрведично растение, което подпомага забавянето на процесите на стареене. Изследванията показват, че амлата стимулира синтеза на колаген и забавя намаляването на размера на космените фоликули. 

Екстракт от зелен орех - съдържа полифеноли, които играят роля на силен антиоксидант. Ефективно защитава от вредни радикали и оксидативен стрес. 

Екстракт от рукола успокоява кожата на скалпа и повишава защитните й функции.  

Предстои да си говорим и за много други неща, свързани с грижата за косата. Ако сте любопитни да прочетете още, следете нашия блог, посветен на осъзнатата грижа за коса. 

За коса с настроение!