Цвят на косата “тъжно-русо”?! Можем ли да противодействаме?

обичаме да се боядисвамеМного от нас обичат да боядисват косите си. След измиване обаче, цветът може да добие всевъзможни и непредвидими нюанси, особено лятото, когато по-често си мокрим косата. Цвят, който е нанесен само преди седмица, би следвало да се задържи повече от седем дни. Или? Можем ли да задържим нюансите на цвета за по-дълго време?
За вредното влияние на слънчевите лъчи и защо те изсветляват косата, особено боядисаната, разказахме в предишния ни блог-пост. Загатнахме и как серия BRAVE. NEW. HAIR. Color е специално създадена да действа срещу един от основните фактори, които увреждат косата през лятото - UV-лъчите на слънцето. В този пост ще разкажем как серията подпомага запазването на наситеността на цвета и блясъка на боядисаната коса. Комбинацията от подбрани активни съставки включва UV-Филтър, Екстракт от Киноа, Фитокомплекс с Плодови киселини от Грозде, Ябълка, Лимон, Пшеничен зародиш и Екстракт от Зелен Орех. Как действат те?
боя за косаЗа да разберем същността на продуктите за боядисана коса, трябва да си представим основните структури на косъма, свързани с процеса на боядисване, както и самия процес на боядисване. Най-външният слой на косъма е кутикулата, тя е защитна му част и е съставена от 6-8 слоя от плочковидни кератинови образувания. Средният и най-голям слой е кортексът, който се състои от кератинови нишки, подредени в спирали. Именно в тях се съдържа и естественият пигмент на косата - меланин. Повече за структурата на косъма ще разкажем в следващ блог-пост.
Класическите бои за коса работят на принципа на агресивни химични процеси, свързани с освобождаване на кислород. Затова след боядисване е много важно да използваме продукти с антиоксидантно действие. Боята се състои от две части - оцветяващ крем, съдържащ амоняк или друг алкален агент, и окислителен крем с багрила, съдържащ пероксид. При смесване те взаимно се активират. Алкалният агент заедно с окислителния крем разтварят кутикулата на косъма и проникват в кортекса. След това окислителният крем избелва естествения цвят на косата и влиза в химична реакция с изкуствените багрила за получаване на желания нов цвят. 
Стабилността на изкуствения цвят зависи от вида на багрилата и тяхното количество. Изкуствените пигменти в боята за коса са много податливи на разпадане, особено при излагане на слънце. Именно затова използването на UV-филтри е от съществено значение.  Освен цветът, самата коса може да бъде сериозно увредена от слънчевата светлина, вследствие на разпадане на някои от естествените й протеини, което нарушава целостта на косъма. Подходящата защитна съставка предпазва косата от увреждане, загуба на еластичност, както и пази избрания цвят от избледняване. 
Съставките, заложени в серия Color, подпомагат процеса на боядисване и същевременно защитават косата. Киноата благоприятства натрупването на багрила и свързването им с косата. По този начин се затруднява отмиването на цвета и се стимулира неговото насищане. Зеленият орех и UV-защитата предпазват изкуствения цвят от увреждане вследствие на влиянието на околната среда. А плодовите киселини затварят кутикулата на косъма, предотвратяват натрупването на варовик и придават блясък.
UV-ФИЛТЪР
UV-filterДоколко UV-филтрите могат да предпазят косата, зависи най-вече от способността им да се прикрепят към косъма. Съставката в серия Color е разработена специално за коса. Оптимизираната й молекула съдържа положително заредена (катионна) част, която успешно се натрупва върху косъма и защитава цвета, както и цялостната му структура. 
КИНОА
КиноаПротеините от киноа се използват се за поддържане и защита на цвета на косата, придават плътност, блясък и улесняват оформянето й. Те подобряват усвояването на пигменти и при следващо боядисване. Цялостната протеинова структура на киноата съдържа 8-те най-важни за косата аминокиселини. Те съдържат катионни (+) и анионни (-) аминокиселини от различни типове. Катионните аминокиселини се прикрепят към отрицателно заредените структури на косата. Те се свързват с кутикулата и спомагат за закрепване и натрупване на други, по-трудно прикрепящи се молекули, като багрилата например. Накратко, тези аминокиселини играят ролята на "котва" и спомагат натрупването на изкуствените пигменти. Едновременно с това, анионните аминокиселини създават защитна матрица около косъма, която запечатва и предпазва цвета от измиване. 
ПЛОДОВИ КИСЕЛИНИ
Плодови киселиниПлодовите киселини намират идеално приложение в грижата за боядисана коса благодарение на богатия си фитокомплекс, получен чрез патентована технология на биоликвидификация. Той подпомага заключването на цвета и подсилването на блясъка. Фитокомплексът е създаден чрез подбор на грозде, ябълка, лимон и пшеничен зародиш без ГМО. Той подобрява блясъка благодарение на своя анти-варовиков ефект и предпазва боядисаната коса, запечатвайки кутикулата на косъма, за да предотврати избледняването на цвета от измиване на боята. Фитокомплексът създава оптимално pH за боядисаната коса и я защитава от твърда вода и матиране. 
ЗЕЛЕН ОРЕХ
Зелен ОрехКласическа и широко използвана съставка в грижата за коса. Ефектът много зависи от етапа на зреене, в който орехите се събират. Кората на зеления орех има най-високо съдържание на полифеноли, които са много ефективни антиоксиданти. Именно те са ключът към ефикасността на този естествен и устойчив екстракт. Фенолите на ореха взаимодействат добре с косата и се натрупват усилено, придавайки й антиоксидантното си действие. Резултатът е добра и дълготрайна защита от изсветляване и избледняване на пигмента от въздействието на околната среда. 
ИДЕИ И ПОЛЕЗНИ ТРИКОВЕ:
tips & tricksВинаги след боядисване нанасяйте балсам или маска Color, за да подпомогнете задържането на багрилото за по-дълго време. 
Ако косата ви е с естествен цвят, а сте решили да я боядисате, преди нанасяне на боята отмийте варовиковите натрувания с помощта на шампоан Color, за да може багрилото по-добре да навлезе в косъма.
Когато се боядисвате, прибавете към боята една супена лъжица маска Color (около 15 мл) и разбъркайте. Така ще защитите косата и ще увеличите поемането на цвета, който след това ще се отмива още по-трудно.
Ако искате да си направите кичури или омбре-прическа, смесете багрилото с малко балсам Color (около 15 мл). Екстрактът от Киноа ще подпомогне навлизането на пигмента в косата и оцветената част ще изглежда още по-ярка.
За да предпазите косата си от UV-лъчите, нанесете балсам или маска Color, преди да се излагате на слънце.
Ако сте любопитни да прочетете още, следете нашия блог, посветен на осъзнатата грижа за коса. 
За коса с настроение!