Защо е важно да персонализираме грижата за косата си?

Знаем ли какво правим правилно и какво грешно в грижата за косата си? Неподходящите избори могат да я увредят, а защо да я увреждаме и след това да я “лекуваме”, след като можем да правим това, което е добро конкретно за нашата коса? Защо “лекуваме” е в кавички може да прочетете в първия ни блог-пост. Казано накратко, красивата коса изисква информираност, време и постоянство. 

different hair typesКосата варира по дължина, цвят, формa, плътност на косъма, гъстота и други особености. Освен това нуждите й се променят в зависимост от метеорологичните условия, заобикалящата среда, стрес, възраст, хормони, храненителен режим и др. В допълнение на това разнообразие, косата на един и същи човек е различна по дължините. Всички тези вариации сами по себе си предполагат, че различните типове коса, както и отделните сектори на косата, имат свои специфики и затова е от съществено значение да опознаем собствената си коса, за да разпознаем нейните специфични нужди. Защото това, което е добро и полезно за една коса, може да е лошо за друга. 

За да се ориентираме в правилно персонализираната грижа, е добре да опознаем основните структури на косата. По този начин ще можем и да определим какъв тип коса и скалп имаме. В предишен блог-пост си говорихме за основните две структури, които изграждат косъма: 

- “жив” космен фоликул дълбоко в кожата, прикрепен към космена луковица, чрез която получава хранителни вещества директно от кръвта; 
- видима част на повърхността на кожата - самият косъм, изграден от мъртви кератинови клетки.

Кератинът е структурен протеин и има способността да се организира в подредени снопове от влакна с йерархична организация, образувайки тънки и гъвкави нишки. По време на подредбата си кератиновите влакната събират и меланин, който определя цвета на косата. Колкото повече меланин, толкова по-тъмна е косата.

Видимият на повърхността косъм най-често се състои от три кератинови слоя:
- външен слой (кутикула), изграден от кератинови плочки;
- основен влакнест слой (кортекс);
- сърцевина (медула).
Повече за организацията на кератинa в косъма, ще разкажем в следващ блог-пост.

hair condition factorsСъстоянието на косата зависи от много фактори - начин на хранене, хормони, стрес, твърдост на водата при къпане, влажност на въздуха, боядисване или изрусяване, оформяне с топлина при сушене, изправяне или къдрене и много други. Здравият косъм е хидрофобен и отблъсква водата благодарение на естествен липиден слой със защитна функция, наречен MEA-18. Заедно с кутикулата този липиден слой е отговорен за задържането на оптимално количество вода в косата, нейната хидрофобност и защитата на протеините във вътрешността й. При намокряне кератиновите плочки на кутикулата набъбват и се отварят. Ето защо мократа коса е по-уязвима. Колкото по-третирана и увредена е косата, толкова по-голямо е и набъбването.

Всяка коса има нужда от комбинация от протеини и хидратация в различни съотношения. Това, което помага лятото, няма да е ефективно зимата. Налага се експериментираме и внимателно да подберем правилните продукти, за да разберем какво работи конкретно за нас в точния момент. Ние от екипа на BRAVE. NEW. HAIR. с удоволствие бихме съдействали при подбора на оптималната комбинация. Пишете ни, с радост ще помогнем!

Ако сте любопитни да прочетете още, следете нашия блог, посветен на осъзнатата грижа за коса.

За коса с настроение!

love is in the hair