Скоростен растеж на косата с 10 см за един месец?

skepticalПопадали ли сте на чудодейни отвари за растеж на косата почти със скоростта на светлината? От мазане в корените с горчица, рициново масло, бульон, боб, лук, яйца от щастливи кокошки до пиене на “вълшебни” отвари с неизвестно съдържание, рецептите са безкрайни и обещават превръщането ни в Рапунцел в най-кратки срокове. Възможно ли е това наистина? 

Продължаваме нашата поредицата от блог-постове с мисия да разкрием мистерията около скоростта на израстването на косата, разглеждайки фазите на растеж на косъма. Всеки косъм преминава през всяка една от фазите и чисто физиологично няма как да е в постоянен растеж.

Косата расте средно с около 1 см на месец в продължение на 3 до 5 години. Растежът се осъществява в повтарящ се цикъл, разделен на четири фази с различна продължителност: анагенна (растеж), катагенна (преходна фаза), телогенна (почивка) и екзогенна (отпадане на косъма). 

hair growth cycleАнагенната е активна фаза на растеж, в която дермалната папила е свързана с кръвоносните съдове и по този начин захранва фоликула с кислород и хранителни вещества. В тази фаза косменият фоликул е с уголемени размери. Първичните стволови клетки на косъма активно се делят. При деленето си новите клетки избутват по-старите нагоре, те се кератинизират и това кара косата да расте. Анагенната фаза продължава няколко години и колкото по-дълго трае, толкова по-дълга и по-здрава расте косата. Казано накратко, добрата и ефективна терапия за растеж на косата трябва да удължи продължителността на анагенната фаза.

Катагенната фаза започва с преминаване на фоликула в състояние на неактивност и може да продължи няколко седмици. Косменият фоликул се свива по размер. Настъпва образуването на т.нар. “club hair” - това са косъмчета, които трайно спират да растат. Ако много на брой космени влакна са в тази фаза едновременно, косата изглежда по-тънка. 

Следва телогенната фаза, в която дермалната папила се отделя от фоликула, спира кръвоснабдяването му и той си “почива”. Фазата може да продължи от няколко седмици (при миглите) до няколко месеца (при косата). В даден момент косъмът безболезнено се откъсва и пада (екзогенна фаза). От скалпа на ден падат около 50 до 100 косъма. 

Цикълът на растеж започва отначало, когато дермалната папила отново се свърже с фоликула и се възстанови кръвоснабдяването. Това дава начало на нова анагенна фаза. Новият косъм започва да расте от същия фоликул. Ако не се е откъснал от самосебеси, старият косъм бива изтласкан от новия. Продължителността на цикъла на растеж се координира от хормони и зависи от това къде расте косъмът, но и от други фактори, например възраст, хранителни навици или промени в околната среда. 

Как серия BRAVE. NEW. HAIR. Growth повлиява растежа на косата?
Стимулирането на растежа зависи от размера на фоликулите, тяхното изхранване и от продължителността на анагенната фаза. Активните съставки в серия Growth създават оптимални условия на скалпа и подпомагат снабдяването на космения фоликул с кислород и хранителни вещества. По този начин те удължават анагенната фаза и дават време на косъма да израстне. Ето кои са те и как действат:

active ingredientsЕКСТРАКТ ОТ АМЛА
360-градусова съставка за защита на фоликулите от процесите на стареене. Съставката е специално създадена за поддържане на размера на фоликулите и подпомагане на израстването на плътна и здрава коса.

ЕТЕРИЧНИ МАСЛА ОТ РОЗМАРИН И САЛВИЯ
Класически съставки, които стимулират растежа на косата. Богат източник на Магнезий, Цинк, Калий, Витамини B и C. 

ЕКСТРАКТИ ОТ ЗЕЛЕНО ГРОЗДЕ, РУКОЛА И ЗЕЛЕН ОРЕХ
Стволовите клетки от Зелено Грозде стимулират микроциркулацията на скалпа и създават благоприятни условия за растеж на косата.
Екстрактът от Рукола успокоява и повишава защитните функции на скалпа.
В екстракта от Зелен Орех се съдържат полифеноли, които имат антиоксидантно действие, а за необходимостта от антиоксиданти разказахме в предишен пост. 

Подбраните в серия Growth съставки действат в синергия - стимулират растежа на косата и я сгъстяват. Действието им може да бъде и допълнително подсилено, вижте как в нашия блог-пост тук. Уверете се сами и усетете разликата още след първите 3 седмици.

Предстои да си говорим много за грижата за косата и скалпа. Ако сте любопитни да прочетете още, следете нашия блог, посветен на осъзнатата грижа за коса.

За коса с настроение!